Μια νέα μελέτη πιστοποιεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μακράν ασφαλέστερα από τα συμβατικά


Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα στο διεθνές περιοδικό της περιβαλλοντικής έρευνας και της δημόσιας υγείας από την ομάδα μας, που αξιολογεί τα υγρά αναπλήρωσης για την παρουσία τοξινών παραγόμενων από τον καπνό. 

Επίσης, η ακρίβεια του μαρκαρίσματος νικοτίνης αξιολογήθηκε. Η μελέτη είναι νέα επειδή για πρώτη φορά αξιολογήσαμε τα καπνικά υγρά για την παρουσία φαινολών και νιτρικού άλατος (γνωστές τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου), καθώς επίσης και τις νιτρωδαμίνες. Επιπλέον, αξιολογήσαμε μια συγκεκριμένη ομάδα υγρών (γνωστών ως Natural Extracts of Tobacco – NETs), τα οποία παράγονται με τη χρήση φύλλων καπνού για την εξαγωγή της γεύσης. Αυτό είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται αυτά τα συγκεκριμένα υγρά.
Η μελέτη επαλήθευσε ότι οι τοξίνες (από τον καπνό) είναι χαμηλότερες κατά μεγάλο βαθμό στα υγρά αναπλήρωσης έναντι των προϊόντων καπνού. Χαρακτηριστικά, οι νιτρωδαμίνες ήταν 146-1447 φορές χαμηλότερες στα υγρά απ'ότι στα προϊόντα καπνού (σε 1 μιλ. υγρού έναντι 1 γραμμαρίου καπνού), ενώ το νιτρικό άλας ήταν 1360 φορές χαμηλότερο. Τα υγρά NETs περιείχαν κάπως πιό υψηλά επίπεδα τοξινών έναντι των συμβατικών υγρών, αλλά τα επίπεδα ήταν ακόμα χαμηλότερα σε σχέση με τον καπνό. Η απόκλιση από την επονομαζόμενη περιεκτικότητα σε νικοτίνη ήταν κατά μέσο όρο 5.9% για τα συμβατικά υγρά και 1.5% για τα NETs, με μέγιστη απόκλιση στα 22.1%. Περιέργως, δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά μεταξύ των συμβατικών υγρών και των NETs, δείχνοντας ότι η διαδικασία εξαγωγής γεύσης δεν οδηγεί στην εξαγωγή της νικοτίνης από τα φύλλα καπνού.
Η μελέτη προστίθεται στα τρέχοντα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα χαμηλότερου κινδύνου των ηλεκτρονικών τσιγάρων έναντι του καπνού. Τα υγρά NETs περιείχαν περισσότερες τοξίνες καπνού, αλλά πολύ χαμηλότερες σύγκριτικά με αυτές του καπνού.

Από τον Δρ Φαρσαλινό
Share on Google Plus

About Eblog Korinthos

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου