Επιτυχημένη διακοπή του καπνίσματος σε ποσοστό 62%


Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη επιστημόνων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μακεδονίας όπου παρουσιάζονται τα πολύ σημαντικά οφέλη για τη Δημόσια υγεία που οφείλονται στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου (αντιπροσωπευτικό δείγμα 4050 ενηλίκων του Νομού Αττικής).

Τα αποτελέματα δείχνουν ότι το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα ηλεκτρονικό τσιγάρο, περίπου 154.000 ατμιστές (Νομός Αττικής). Το 98,3% εξ αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα!
 
«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Ενώ στην Αγγλία πρόσφατα ανακοίνωσαν με ικανοποίηση πως το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, ποσοστό πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής», συνέχισε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας. Το 32,7% του πληθυσμού (πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές. «Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, η χώρα μας έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελάττωσης του καπνίσματος», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Είναι αναγκαίο να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πείσουμε τους Έλληνες να σταματήσουν το κάπνισμα, ακόμη κι αν χρειαστεί να στραφούν σε ασφαλέστερα εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου για την πρόσληψη νικοτίνης, ένα από τα οποία είναι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο», συνέχισε.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η νομοθετική προσέγγιση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρειάζεται αναπροσαρμογή, ώστε να ενθαρρύνει περισσότερους καπνιστές να το δοκιμάσουν στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Πηγή: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Share on Google Plus

About Eblog Korinthos

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου