Το Ηλεκτρονικο τσιγαρο, αντιμέτωπο με κράτος, καπνοβιομηχανίες και συμφεροντα !!!


Από τα μέσα του 2008, αμέσως μετά την είσοδο του στην αγορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνάντησε αρκετά προβλήματα και περιορισμούς όσον αφορά την εξάπλωση του.

 Οι δολιοφθορές εις βάρος του πληθαίνουν . Αρκετές μεγάλες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον του. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί και προσφέρει ότι και τα προϊόντα των καπνοβιομηχανιών, χωρίς όμως να επιβαρύνει την υγεία κανενός.

 Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λοιπόν ,από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην παγκόσμια αγορά έρχεται αντιμέτωπο με συκοφαντίες, δυσφημίσεις και μεγάλες φορολογίες. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών άρχισε σιγά σιγά να συνειδητοποιεί ότι τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού έναντι του απλού τσιγάρου ήταν εμφανώς περισσότερα. 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να έχει επιτυχία και να προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα στο να αλλάξουν τις συνήθειες τους στο κάπνισμα. Κατά συνέπεια, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες , οι οποίες για κάποιους είναι πηγές χρυσού, άρχισαν να ανησυχούν βλέποντας ότι απειλούνται να χάσουν χρήματα από την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. 

Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες επιδόθηκαν στις προσπάθειες για να το ‘εξαφανίσουν’. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της FDA. Η FDA ή αλλιώς υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων είναι μια υπηρεσία του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσω της ρύθμισης και της εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων, των προϊόντων του καπνού και άλλων σχετικών. 
Η FDA σε μια ανακοίνωσή της, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσε, χωρίς αποδείξεις , ότι σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, βρέθηκαν ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη άλλες έρευνες απέδειξαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καμία βλαβερή ουσία και είναι απολύτως ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό κατέδειξαν και την προσπάθεια της FDA να ‘λερώσει’ με ψεύτικα στοιχεία τη φήμη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η προσπάθεια της αυτή οφείλεται σε οικονομικούς λόγους καθώς από την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου χάνουν χρήματα όχι μόνο οι καπνοβιομηχανίες αλλά και η FDA . 
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το κράτος. Το κράτος κερδίζει πολλά λεφτά από τις καπνοβιομηχανίες και δε μπορεί να αφήσει στην αγορά προϊόντα, όπως στην περίπτωση αυτή το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει την πηγή χρημάτων για αυτούς.
 Για το λόγο αυτό έγιναν πολλές προσπάθειες ,από πολλά κράτη αλλά κατά πλείστων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , να φορολογήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως ακριβώς φορολογούνται και τα κανονικά τσιγάρα. 
Εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα πως στην προκειμένη περίπτωση όλα είναι θέμα συμφερόντων. 
Πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις για το συγκεκριμένο προϊόν αλλά δύσκολα θα καταφέρουν να επηρεάσουν την κοινή συνείδηση.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ειναι εδω και συνεχώς οι χρήστες του πολλαπλασιάζονται !!!
Share on Google Plus

About Eblog Korinthos

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου